A fiatal vér valóban működik az öregedés ellen?

Egereken végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy a fiatal vér jó hatást gyakorol az öregedő szervezetre. Egy startup vállalat most klinikai teszteket végez, emiatt pedig még nagyobb a felháborodás, mint annak idején az őssejtek miatt volt.

Az első lépés az volt, mint az 1820-as években a fehérorosz Alexander Bogdanov fiatalítás céljából vérátömlesztéssel kísérletezett. Tapasztalatai szerint az energiaszintje megnőtt és fiatalosabb külsőt is nyert a kezelés által. Ám a végén belehalt a kísérletezésbe. 1864-ben a francia Paul Bert összekötötte két patkány vérkeringését. Az ő kutatási eredményeinek alapján 1956-ban Clive McCay kezdte vizsgálni az öregedést. Az eredmények mindenkit megleptek, hiszen sikerült idősebb egerek csontozatát megfiatalítania. A kísérletnek természetesen negatív eredményei is voltak, hiszen több állat elpusztult és a fiatalok csontozata öregebbé vált.

2014-ben egy tanulmány látott napvilágot, melyben arról tudósítottak, hogy a fiatalabb egerekből kinyert vérplazma az idősebb egerek szervezetébe átkerülve javítja azok memóriáját és tanulási képességeit. Nemcsak a csontok, de a máj és az izmok is megfiatalodtak, a szív korral járó kóros megnövekedés (hipertrófia) csökkent és több idegsejt termelődött, ezáltal javultak a kognitív funkciók. Ez gyógymód lehetne a demenciával járó Alzheimer- és Parkinson-kór ellen. Ezekre alapozva kezdte meg kísérleteit startup cég az USA-ban, ezúttal már embereken is tesztelve a fiatal vér öregedés elleni hatásait.

A vállalat egyik társalapítója az orvos Jesse Karmazin. Cége, az Ambrosia 8000 dollárért tervez laboratóriumi vizsgálatot végezni és egyszeres vérplazmakezelést nyújtani a pácienseknek. Nem szükséges, hogy valaki beteg legyen ahhoz, hogy megkapja a kezelést. Az egyetlen feltétel, hogy 35 év felettinek kell lennie. A szakember szerint ebben semmi kifogásolható nincs.

Ezzel sok kutató és tudományos szakértő viszont nem ér egyet, hiszen se konkrét klinikai bizonyíték nincs a kezelés hatékonyságára – mivel a kísérletek során az egerek és patkányok vérkeringését összekapcsolták, itt pedig csak fiataloktól kinyert vérplazmát adnak -, másrészt sokallják a szolgáltatás árát is.

A vállalat kísérlete azonban felkeltette a milliárdos Peter Thiel érdeklődését. Karmazin szerint a gyógyszergyártóknak nem érdeke, hogy módszerük rendszeresen alkalmazott kezeléssé válhasson.

Forrás: http://www.ma.hu/eletmod.hu/287379/Tenyleg_lehet_fiatal_verrel_az_oregedest_gatolni