A fiatalabb vér nem hat az öregedés ellen?

Nem szabad hinni azoknak az intézményeknek, melyek fiatal donoroktól vett vérplazma átömlesztését fiatalító kezelésként reklámozzák. Ennek az eljárásnak semmilyen tudományos megalapozottsága nincs – állítja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága (FDA).

A teljes véradáshoz képest a donor számára ez jóval jövedelmezőbb, így hazánkban is egyre népszerűbb a plazmaadás, amit gyakrabban is lehet végezni, mivel a vérsejtek visszatérnek a testbe, a vérplazma pedig természetes módon újratermelődik 48 órán belül.

Az FDA szerint sok államban elszaporodtak olyan intézmények, melyek fiataloktól vett vérplazma átömlesztését kínálják idősebbeknek, néha több ezer dollárért. A szolgáltatást úgy reklámozzák, mint egy Alzheimer- és Parkinson-kórt, sclerosis multiplexet, szívbetegségeket, poszttraumatikus stressz-szindrómát gyógyító, az öregedést és a memóriazavarokat megelőző kezelést.

A hatóság szerint azonban erre nincs semmilyen bizonyíték, mi több, mivel a vérplazmát nagy adagokban ömlesztik át, nagy a kockázat is, hiszen fertőző ágensek is lehetnek a plazmában és kiválthat allergiát is, túlterhelheti a keringési betegségekben szenvedő páciensek szív- és érrendszerét.

Ezek az intézmények állatkísérletek eredményeire alapoznak, melyeket emberi szintre próbálnak átültetni. 2017-ben emberi köldökzsinórvér-plazmával kezeltek idős egereket, melyeknél nőtt a hippokampusz aktivitása, azaz javult az emlékezőképesség. Korábbi egérkísérletekben a fiatal egerek vérplazmája serkentette az idősebb egerek ereinek és idegi őssejtjeinek fejlődését.

Forrás: https://qubit.hu/2019/02/20/a-hatosag-kimondta-nem-gatolja-az-oregedest-a-fiatalok-verplazmajanak-atomlesztese