Anti-aging technológiák az örök fiatalság szolgálatában

A fiatalos megjelenés és közérzet előnyeihez kétség sem férhet. Míg azonban a ráncokkal egyszerűen leszámolhatunk, addig sejtjeink öregedésével már más a helyzet. Világszerte számos kutatás tárgyát képezi az öregedés és az ellene folytatott küzdelem. Cikkünkben néhány olyan terápiát, módszert veszünk sorra, melyekben kitűnő lehetőségek rejlenek.

Elsőként furcsának tűnhet, de állatkísérletekben már bebizonyítást nyert, hogy a kalóriakorlátozás késleltetheti az emberi öregedést. Megfontolandó tehát, hogy milyen étkezési szokásokat és étrendet követünk napjainkban, amikor a fejlett társadalmakban szinten korlátlanul rendelkezésre áll az élelmiszer.

Kitűnőek az eredmények a hormonális terápiákkal

Az öregedéssel kapcsolatos tünetek egy része visszavezethető ugyanis arra, hogy az évek múlásával bizonyos hormonok termelődése leáll. Természetesen nem mehetünk el telomerekkel kapcsolatos kutatások mellett sem. Ezek kromoszóma-szinten vannak jelen szervezetünkben, és az öregedéssel együtt ezek hossza, minősége romlik. Az ezért felelős fehérje kiiktatásával azonban lassíthatóvá válik az öregedési folyamat.

Mindenképpen figyelmet érdemelnek az antioxidánsok, amelyek nagymértékben befolyásolják a szabad gyökök károsító hatásait. A legfontosabb antioxidánsaink az A-, a C-, az E-vitamin, valamint az Q10-koenzim. Fontos tehát, hogy ezeket természetes forrásból és étrend-kiegészítőkből is bevigyük a megfelelő mennyiségben szervezetünkbe.

Egyre többen érdeklődnek az őssejt-terápia iránt is, melyeknek szerepe nem elhanyagolható a regeneratív gyógyászatban. Az anti-aging terápiák és módszerek ugyan jó irányt mutathatnak, de az egészséges életmód, a „tiszta” táplálkozás, a rendszeres mozgás és stressz oldása alapvetően határozzák meg azt, hogy milyen életminőséget tudunk élni fiatalon és idősebb korban is.

Forrás: https://www.senescence.info/antiaging_science.html