Az öregedés gyógyszeres lassítása – első lépések a szenolitikumok felé

Egy tudományos vizsgálat kiderítette, hogy a “szenolitikum” nevű új gyógyszerosztály hogyan veszi célba és pusztítja el az idővel öregedő sejteket, miközben a környező ép sejtekben nem tesz kárt.

Az öregedő sejtek egy idő után már nem osztódnak. Felhalmozódnak a szövetekben és olyan fehérjéket választanak ki, melyek károsítják a szomszédos egészséges sejteket és szöveteket. Az ilyen sejtek környezetében felgyorsul az öregedés és kialakulnak az életkorral összefüggő betegségek.

Kutatók bizonyították, hogy az öregedő sejtek elpusztítása egerek esetében meghosszabbítja az élettartamot. Feltételezésük szerint az embereknél is hasonló hatás várható. Ehhez viszont szükség van arra, hogy a kutatók megtalálják azt a módszert, amivel az öregedő sejteket elpusztíthatják, de az épeket megőrizhetik.

Az öregedő sejtek olyan faktorokat expresszálnak, melyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak az apoptózisnak, azaz a programozott sejthalálnak. Ennek tudatában a kutatók olyan szer kifejlesztésén kísérleteznek, mely az öregedő sejtekben apoptózist indukál.

Az öregedő sejtek humán sejtkultúrájában tesztelt 46 féle szerből 2-t találtak ígéretesnek. Az egyik az onkológiai gyakorlatban alkalmazott dasatinib, a másik az antihisztamin és gyulladáscsökkentő hatással rendelkező quercetin. A kettő együttes alkalmazásával apoptózist tudtak indukálni az öregedő sejtekben.

Egereknél a két szer kombinációja nagyban javította a szív és érrendszer funkcióit és a terhelhetőséget, miközben csökkentette az oszteoporózist és nagyban megnövelte az élettartamot. A kutatók külön hangsúlyozták, hogy volt olyan eset, mikor ezeket a hatásokat egyetlen gyógyszeres kúrával érték el.

A szenolitikumok egyetlen dózisa 5 napon belül képes volt javítani az öregedő egerek szív- és érrendszeri funkcióit, hatására jelentősen javult a radioterápia miatt legyengült állatok terhelhetősége. Ezek a hatások pedig legalább 7 hónapon keresztül fenn is maradtak.

A felgyorsul öregedéssel jellemezhető állatoknál azt figyelték meg, hogy a szenolitikumok rendszeres alkalmazása késleltette náluk az öregedéssel összefüggő tüneteket, a gerinc degeneratív eltéréseit és az oszteoporózist.

A kutatók szerint ezek az eredmények az első nagy lépések olyan gyógyszerek létrehozása felé, melyek meghosszabbítják az egészséges életet és képesek visszaszorítani az életkorral összefüggő betegségeket.

Önmagában mindkét szert engedélyezték humán alkalmazásra, de további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy eldöntsék, a két szer kombinációja is biztonságos-e. A gyógyszereknek lehetnek mellékhatásaik is, főként hosszútávon. Ám a kutatók mégis optimisták: ha az eredményeket sikerül átvinni humán alkalmazásra is, akkor a kezeléssel végre szabályozni lehet majd az öregedés hatásait és javítani lehet az életkilátásokat.

Forrás: http://otszonline.hu/cikk/elso_lepes_az_oregedes_gyogyszeres_lassitasa_fele