Az öregedő sejtek laboratóriumi vizsgálata

Lépten-nyomon hallhatunk, olvashatunk az öregedésgátlás terén elért eredményekről. Ezek a szakmai tanulmányok, publikációk azonban nekünk, átlagembereknek sokszor igen nehezen értelmezhetők, komoly megpróbáltatást okoz felfogni egy-egy tesztet, vizsgálatot, kísérletet. Úgy érezzük, egy személyben kellene orvosnak, vegyésznek, gyógyszerésznek lennünk az eredmények megértéséhez.

Tisztában vagyunk vele, hogy laboratóriumi körülmények között sikeresen azonosították az öregedésért felelős sejteket, de hogy ez pontosan mit is jelent, hogy miként néz ki mindez a gyakorlatban, arról már sejtésünk sincs. Nézzük tehát, mit takarnak a szakmai mondatok.

Hogyan végezték el a laboratóriumi vizsgálatokat?

A kutatók a tesztek megkezdése előtt két egércsoportot különítettek el egymástól. Az egyik csoportra a kontroll miatt volt szükség, azok nem kaptak semminemű kezelést a tesztek során. (Ez egyébiránt bevett szokás humántesztek esetében is.)

A szakemberek az egyik egércsoportba öregedő, más néven zombi sejteket ültettek, míg a kontrollcsoport természetes, biológiai úton idősödött a megfigyelt időszakban. A tudósok folyamatosan rögzítették az eredményeket, majd a kísérlet végén összegezték – a számukra is meglepetés számba menő – adatokat.

Egyáltalán nem furcsa módon a kontrollcsoport egerei természetes módon idősödtek, ám a zombi sejtekkel kezelt egyedek sokkal korosabbnak bizonyultak társaiknál. Az öregedő sejtek felhalmozódtak és gyulladást okoztak a rágcsálók szervezetében, ám a külső jegyekben is megmutatkozott a mesterséges öregítés: izomzatuk gyengült, szőrük fénytelenné vált. A szakembereknek tehát egyértelműen sikerült megtalálniuk az öregedés folyamatáért felelős sejteket.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/senolytics-improve-health-extend-life-preclinical-research-findings/