Az úgynevezett zombi sejtek ellen sporttal, böjttel és szenolitikumokkal küzdhetünk a jövőben

A tudomány mai állása szerint az öregedő sejtek olyan toxikus enzimeket bocsátanak ki magukból, melyek megfertőzik fiatal társaikat, illetve gyulladást okozva elősegítik az életkorral összefüggő betegségek kialakulását. A káros hatásuk miatt ezeket a sejteket zombi sejtekként is emlegetik. Mit lehet tenni ellenük?

A szakemberek évtizedek megfeszített munkájával igyekeznek megállítani a zombi sejtek áldatlan rombolását, végső soron előállítani az öregedés ellenszerét. Jelenleg több területen folyik a kutatás, és az elért eredmények is bíztatók.

A szenolitikumok kapcsán jelentős áttörést értek el a kutatók laboratóriumi egereknél, és folyik az olyan természetes öregedésgátló szerek vizsgálata, mint például a kurkuma. Ám a tudósok arra hívják fel a figyelmünket, hogy az öregedés ellen mi magunk is jelentős lépéseket tehetünk.

Az egészség és a fiatalság kéz a kézben járnak?

Ming Xu, az UConn Egészségügyi Központ kutatója elmondta, hogy a rendszeres testmozgás megakadályozza az öregedő sejtek felhalmozódását, ugyanakkor csökkenti az egészségtelen étrend káros hatásait is. Van azonban még egy titkos fegyverünk is az elöregedő sejtek elleni harcban. Egy olyan tudás, ami számos nép kulturális gyökerében megtalálható, noha ez a tudás mára jórészt elhalványult.

Úgy tűnik, hogy az időszakos böjt kifejezetten pozitív hatással van az emberi szervezetre. A zombi sejtek ugyanis rosszul viselik a hosszú ideig tartó cukormegvonást – tette hozzá Ming Xu. A kutató megjegyezte, hogy az állatkísérletek reményt keltők: az időszakos böjtnek alávetett egyedek szervezetéből távoztak a sérült sejtkomponensek, csökkentek, majd eltűntek a gyulladások, illetve az úgynevezett oxidatív stressz folyamatok.

Forrás: https://medium.com/lifeomic/dont-be-a-zombie-senolytics-exercise-and-fasting-fight-off-senescent-cells-cc720d88240