Az űrkutatás találhatja meg a megoldást az öregedés megállítására?

Ráncos bőr, sajgó izmok, magas vérnyomás – ezek természetes velejárói az öregedésnek. Sejtjeink elhasználódása ellen bizonyos részecskékben rejtőzhet a megoldás, melyekkel gátolhatjuk az öregedést. Egy európai kísérlet ilyen antioxidánsok után kutat, mégpedig az űrben.

A Nano Antioxidáns kísérlet keretében a tudósok megpróbálnak új módszert keresni a sejtek aktiválására a szívelégtelenség, az izomvesztés, a diabétesz és a Parkinson-kór ellen. Genetikai szintig lebontva abban bíznak, hogy egyénre szabott megoldást tudnak kidolgozni, ami képes lesz megfékezni a Föld körüli pályán keringés és az űrben tartózkodás negatív hatásait.

A SpaceX Dragon űrszondát fellőtték, fedélzetén élő sejtekkel és kerámiarészecskékkel

Egy 2017-es kísérletben a Nemzetközi Űrállomás felé tartva a részecskék stabilat maradtak és megvédték az izomsejteket. Képesek arra, hogy mindennap újraképezzék magukat. Ezúttal a nanoceria 6 napot tölt a minilaborban, kétszeresére növelve a kozmikus sugárzásnak és a mikrogravitációnak való kitettségét.

Az űrben a szervezet antioxidáns igénye igen nagyra nő. A kutatás segítségével olyan új eszközöket fejleszthetnek ki, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az űrben több időt lehessen eltölteni és sikeres Hold-missziókat lehessen véghez vinni.

Forrás: https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/urkutatas/cikk/2019/05/04/az-urben-lehet-a-megoldas-az-oregedes-ellen