Emberi kísérleti fázisba kerületek a szenolitikumok!

A szenolitikumok – azaz az öregedő sejtek ellen harcba hívott speciális szerek – hosszas laboratóriumi vizsgálatokat követően zöld utat kaptak a humántesztelésre. Az úgynevezett zombi sejtek kiiktatására a tudósok régóta eredményesen folytattak kísérleteket egereken, most elérkezett az idő a szintlépésre.

Az UT Health San Antonio kutatói a Mayo Klinikával, illetve a Wake Forest Orvostudományi Intézménnyel karöltve elsőként publikáltak olyan tanulmányt, mely a korral összefüggő betegségek célzottan szenolitikumos gyógykezelésén alapul. Az eredmények az EBioMedicine folyóiratban jelentek meg.

Javulások a szenolitikus terápiát követően

Az amerikai San Antonio Egészségügyi Központba 14 enyhe vagy közepes idiopátiás tüdőfibrózisban (IPF) szenvedő idősebb beteget regisztráltak. A pácienseknek felajánlották a lehetőséget, hogy részt vehetnek egy új, szenolitikum alapú kísérleti gyógykezelésben. Miután a betegek mindegyike beleegyezését adta, a vizsgálatokba bekapcsolódott a Mayo Klinika, illetve a Wake Forest Orvostudományi intézet.

A résztvevők három egymást követő héten összesen 9 adag szenolitikumot tartalmazó gyógykészítményt kaptak szájon át. A három intézményből összeállt kutatócsoport folyamatosan vizsgálta a páciensek egészségében és életminőségében beállt változásokat, különös figyelmet szentelve az esetleges mellékhatásokra.

Az eredmények bíztatók: a szenolitikum kezelésen átesett páciensek fizikai teljesítőképessége a tesztek során szignifikáns javulást mutatott.

Ugyanakkor a vizsgálatokban résztvevő Dr. Anoop M. Nambiar óvatosságra intett a kontrollcsoport hiánya, illetve a vizsgált betegek csekély száma miatt. Az eredmények reményt keltők, de rengeteg tennivaló áll még előttünk – fogalmazott Dr. Nambiar.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190107112944.htm