Hatásosnak tűnnek a szenolitikumok az Alzheimer-kórral szemben

Hatásosnak tűnnek a szenolitikumok az Alzheimer-kórral szemben
Az elmúlt 25 évben a tudósok egyetlen irányadó elv alapján vették fel a küzdelmet az Alzheimer-kórral szemben. Az eddigi tudományos álláspont szerint a betegséget a protein felgyülemlése, egészen pontosan a béta-amiloid fehérje jelenléte okozza.

A fehérje plakkok fokozatosan károsítják az idegrendszeri funkciókat, és végső soron kiváltják a memóriavesztést a betegségben szenvedőknél. A megoldás kézenfekvőnek tűnik: az agysejtek védelmében gyógyszeres kezeléssel el kell távolítani a betegséget okozó fehérje plakkokat. Csakhogy a legújabb kutatások rávilágítanak, hogy a béta-amiloid lerakódások eltávolítása nem nyújt maximális megoldást. A módszer ugyanis számos Alzheimer-kórral küzdő betegnél az állapotára nézve semmiféle változással nem jár.

Eredmények az öregedésgátló gyógyszerek terén

Egy, a Nature Neuroscience folyóiratban nemrégiben megjelent publikáció szerint Dr. Mark Mattsonnak és csapatának (Országos Idősödési Intézet) sikerült bizonyítékot találnia arra, hogy a szenolitikumok hatásosan veszik fel a harcot az Alzheimer-kórral.

A csapat egy hónapon keresztül heti három alkalommal kezelt szenolitikus gyógyszerekkel olyan laboratóriumi egereket, melyek agyában nagyfokú amiloid lerakódásokat találtak. A kezelés hatására a memóriával összefüggő agyi területeken a csomók visszahúzódtak – de talán, ami még ennél is fontosabb –, a gyulladás nyom nélkül eltűnt. Ezt követően az egereket alapos memória teszteknek vetették alá.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy a szenolitikumokkal kezelt rágcsálók visszanyerték az emlékezetüket: ismét emlékeztek a már megtanult, de az amiloid felgyülemlés hatására elfelejtett, számukra kialakított labirintus útvonalára.

Forrás: https://singularityhub.com/2019/04/15/senolytics-show-promise-against-alzheimers-in-mice/