Hogyan épül fel az anti-aging hormon? A kutatók felfedik a rejtélyt!

Egy friss tanulmányban kutatók felfedték az alfa (a) Klotho nevezetű fehérje molekuláris szerkezetét, valamint azt is elárulták, hogyan támogatja az öregedési folyamatokat lassító hormonális jelet.

A NYU School of Medicine kutatóinak publikációja január 17-én jelent meg. Tanulmányukban vitatják, hogy a görög istennőről elnevezett αKlotho valóban anti-aging hormon lenne. Úgy gondolják, az eredmények inkább a fibroblaszt növekedési faktor 23-nak (FGF23) tudhatók be, melynek az αKlotho segít az öregedésgátló hatások közvetítésében.

A szerkezet megismerésével megoldódott a rejtély

A fehérjék FGF23 jelzőcsoportja atomszerkezetének meghatározását Mohammadi és kollégái röntgen-kristályosodással végezték. Először együtt alkalmazták az FGF23 hormonját, a receptorfehérjét (FGFR) és az αKlotho-t, hogy rendezett kristályokat képezzenek. Ezt követően a kristályokat röntgensugárzásnak tették ki, a visszavert mintákból pedig meghatározták a fehérjék atomszerkezetét.

A vizsgálat eredménye először szolgált bizonyítékul arra, hogy az FGF23 csak akkor képes jelezni a sejteket, ha az αKlotho-val, annak receptorával és a heparán-szulfát másik partnerével komplexet alkot. A csontsejtek által előállított FGF23 hormonról már korábban is tudták, hogy a véráramon keresztül más szervek sejtjeibe jut el, ahol üzenetét a receptorhoz való kapcsolódással és annak bekapcsolásával adja át. Az újonnan meghatározott komplex struktúra azt mutatja, hogy az αKlotho az FGF23-at a receptorhoz kellő erősséggel aktiválja.

A kutatók szerint ez a felfedezés versenyt fog elindítani a gyógyszerfejlesztés terén a vesebetegségek kezelésében. Mohammadi kimutatta, hogy az FGF23 hormon egyik legfőbb darabja (C-terminális farokpeptidje) egerekbe injektálva az intakt FGF23-mal verseng a jel csökkentése és a szívinfarktus megelőzése érdekében. A kutatócsoport már új molekulákat tervez, melyek az újonnan felfedezett fehérje-struktúrák alapján képesek lesznek megváltoztatni az FGF23/shed αKlotho-jelet.

A tanulmány arra enged következtetni, hogy egy hasonló fehérje, a béta-Klotho ugyanolyan ko-receptorként szolgál az FGF21-nek, az FGF23-hoz kötődő hormonnak. Az FGF21 a zsírsavak és a vércukor egyensúlyát fenntartó jelek küldésével jár, melyek az elhízásra és a cukorbetegségre hatnak.

Forrás: https://hun.sciences-world.com/researchers-discover-structure-anti-aging-hormone-37730