Még várnunk kell az örök élet titkára, de vajon mennyit?

Sokan futurisztikusnak tartják, ám valójában az élettartam megnövelése már létező dolog. A kísérleti gerontológia, a biomedikai gerontológia, az öregedésgátló gyógyszerek, az öregedést előidéző folyamatok lassításának és visszafordításának tudománya mind ezzel foglalkozik. Kérdés, hogy szükség van-e minderre.

Nem egy fantasztikus film forgatókönyve az élettartam megnövelése. Valós tudomány, melynek keretében sok tudós tevékenykedik. Egyesek szerint csak néhány évtized választ el minket attól, hogy az élet valóban meghosszabbítható legyen. Ez pedig teljesen átírja majd az élet jelenlegi fogalmát.

Ma még elképzelni is nehéz, milyen lesz az, ha a fiatalkor tovább tart. Márpedig ez biztosan be fog következni, hiszen a sejtek és a DNS szerkesztésével, a fiatalos állapothoz visszavezető telomerek újranövesztésével ez a koncepció már nem csupán fantázia.

Az élettartam jelenleg is megnövelhető a helyes táplálkozással, a rendszeres mozgással és meditálással. Ha valaki ehhez tartja magát, akár 90 évig is egészségben élhet, de ez is csak néhány extra évet jelent. A genetikai terápiával kombinálva ezeket az életmódbeli tényezőket azonban tovább fenntarthatjuk a fiatalságot és az egészséget, mint azt hinnénk.

A számítógépes technológia fejlődése a tudomány ezen területére is óriási hatást gyakorolt. Lehetővé tette az előrelépést a tudomány által korábban lehetetlennek tekintett dolgokban, pl. megszülettek az olyan 3D nyomtatók, melyek kódolt tervrajzok alapján készítenek gyógyszereket.

A tudósok által tett, aprónak tűnő lépések is rengeteget számítanak az élet meghosszabbítása szempontjából. Minden egyes nappal közelebb kerülünk hozzá, és meglehet, hogy sokkal hamarabb fogjuk elérni, mint azt valaha is hittük volna.

Miért élünk kevesebb ideig, mint ameddig tudnánk?

Lehetséges, hogy az emberi test alapvetően több száz éven át is képes működni, csak a táplálkozásunk, az életmódunk, a rengeteg mérgező anyag okozza a gyorsabb öregedést? A kutatóknak ezzel az eshetőséggel is foglalkozniuk kell, mielőtt agresszív lépéseket tesznek az élettartam megnövelése felé.

Forrás: https://palankhir.hu/2017/06/11/meddig-kell-varni-az-orok-eletre/