Megtalálták, mely agysejtek felelősek az öregedésért és hogyan fordíthatják vissza ezt a folyamatot

Amerikai tudósok fedezték fel, hogy a hipotalamuszban lévő őssejtek a felelősek azért, ahogyan az egerek öregszenek. Kísérleteik meghatározóak lehetnek az időskori betegségek megelőzésében és az emberi élettartam megnövelésében.

Tudósok már 2013-ban megállapították, hogy az az agyterület, mely a növekedést, a fejlődést, az anyagcserét és a reprodukciót felügyeli, az öregedésért is felelős. New York-i kutatók ezen a vonalon tovább haladva most megtalálták azokat a sejteket a hippotalamuszban, melyek irányítják az öregedést. Ezekről az idegi őssejtekről eddig úgy gondolták, új agyi neuronok létrehozása a funkciójuk.

Az öregedés ellen elég, ha őssejteket juttatunk az agy bizonyos területére?

Hiányzó idegsejteket injekcióztak vissza olyan egerekbe, melyeknél korábban pusztították a hippotalamusz-béli állományt, valamint egészséges, de öreg egereknek is adtak egy-egy dózist. Azt tapasztalták, amit reméltek: a kezelés lassította, némileg még vissza is fordította az öregedési folyamatot.

Dr. Cai és csapata szerint az öregedés elleni hatást a sejtek úgy fejtik ki, hogy egy microRNA nevű molekulát bocsátanak ki. A “miRNA” nem proteint termel, hanem a génkifejeződésben játszik szerepet, ahogyan exoszóma nevű részecskéi bekerülnek a gerincvelő-folyadékba.

Az ezzel kezelt egerek felépítésében és viselkedésében is mérhető pozitív változások jelentkeztek. Javult náluk a mozgáskoordináció, az izomerő, a kognitív képesség és a társas viselkedés is.

A miRNA-t még alaposabban vizsgálják a tudósok, hogy később felhasználhassák az öregedés lassításához és az időskori betegségek ellen.

Forrás: https://nuus.hu/tech/tudomany/0806/ezek-az-agysejtek-felelnek-az-egerek-oregedeseert-es-folyamat-visszafordithato/