Mi az a szenolitikum, és mi a szerepe az öregedésgátlásban?

A Mayo Clinic és az Egyesült Államokban működő Scripps Kutatóintézet 2015-ben nagy előrelépést tett az öregedésgátló gyógyszerek kifejlesztése terén. A két tudományos intézmény a sejtek öregedésének biológiai és kémiai folyamatait vizsgálta, ami végül a forradalmi áttöréshez vezetett.

A kutatók felfedezték, hogy az öregedő sejtek az emberi kor előrehaladtával toxikus enzimeket kezdenek kibocsátani magukból. A toxinok egyrészt gátolják az egészséges sejtek osztódását, másrészt megfertőzik, úgynevezett zombi sejteket hoznak létre belőlük.

A zombi sejtek felhalmozódása gyengíti az immunrendszert, gyulladást okoz a szervezetben, ami elősegíti az életkorral összefüggő betegségek kialakítását. (Például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a rákot, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórt.)

Hogyan segíti a szenolitikum a káros folyamatok megjelenését?

A szakemberek átütő sikereket értek el laboratóriumi egérkísérletek kapcsán: a szenolitikummal kezelt állatok szervezetében 30 százalékkal csökkent az öregedő sejtek száma. Mindez azt jelenti, hogy a rágcsálók nemcsak ellenállóbbak lettek az életkorral összefüggő betegségekkel szemben, de ezzel párhuzamosan várható élettartamuk is nőtt.

Az eredmények ugyan nagyon bíztatók, de hosszú és rögös út van még addig a pontig, mikor az öregedésgátló gyógyszer olyan könnyedén elérhető lesz, mint például a C-vitamin. Jelenleg a szakemberek azon munkálkodnak, hogy az emberi szervezethez az egereknél jobban hasonlító állatok kapcsán is bizonyítani tudják a szenolitikumok jótékony hatását. Ha azok a tesztek is hasonló pozitív eredménnyel zárulnak, akkor megindulhatnak a humánkísérletek az öregedésgátló gyógyszerek terén.

Forrás: https://www.leafscience.org/what-are-senolytics/