szenolitikum - fiatal nő

Örök fiatalság – még mindig lehetetlen?

Mióta világ a világ, az emberek körében valahogy nagy divatja van annak, hogy fiatalabbaknak akarnak tűnni, mint ahány évesek valójában. Korábban ezzel nemigen tudtak érdemben foglalkozni, később pedig megjelentek a különböző kisebb-nagyobb plasztikai műtétek, beavatkozások, melyek többé-kevésbé segíteni tudtak abban, hogy néhány évet letagadhassunk. A 2010-es években azonban forradalmi áttörés értek el a tudósok a témában – állításuk szerint már nem lehetetlen az, hogy szinte egyik napról a másikra megfiatalodjunk!

A maradandó fiatalság ideája ugyan már hosszú évtizedek óta foglalkoztatta a szakmabelieket, azonban bizonyítottan működő modellt végül amerikai tudósok egy csoportjának sikerült létrehozni. Az elképzelés – és mára már a mechanizmus – szerint is a folyamathoz elég, ha egyszerűen „kipucolják” az öregedő sejteket a szervezetből, melynek hatására nem csak a korosodás, de a vele járó egészségügyi rendellenességek nagy hányada is megakadályozható.

A tervek szerint ezt az eredményt a floridai Scripps Institute tudósai és kutatói úgy kívánják elérni az embernél, hogy továbbfejlesztik a már megalkotott „fiatalság-elixírt”. Az eddigi kísérletek ugyanis komoly bizakodásra adnak okot: a laboratóriumi körülmények között kezelt életük alkonyán lévő egerek majdhogynem egyik pillanatról a másikra kaptak új életerőre. A munka folyamán két olyan hatóanyagot is azonosítani tudtak a lelkes kutatók, melyek a fiatalodás folyamatáért feleltek, ezeket pedig szenolitikumoknak nevezték el.

A szenolitikumok egyfajta „takarítást” végeznek az öregedő szervezetben – attól a pillanattól kezdve ugyanis, ahogy elkezdenek öregedni testünk sejtjei, azaz már nem fejlődnek, nem osztódnak tovább, a korábbi feltételezésekkel ellentétben nagyon is káros hatással vannak a szervezet egészére. Az újonnan felfedezett hatóanyagok ezeket a sejteket száműzik a szervezetből, hiszen ezek nem csak feleslegessé válnak idővel, de a megfigyelések szerint bizony gyulladáskeltő molekulákat terjesztenek el idővel a testben. A folyamattal nem csak a megbetegedésre való hajlamot növelik ezek a sejtek az idősödő embereknél, de magát az öregedés folyamatát is számottevően felgyorsítják.

A kutatók szerint azonban koránt sem olyan vészes a helyzet így az évtized végéhez közeledve. A szakemberek egyre közelebbinek látják azt a kort, amikor már mindenféle különösebb hűhó nélkül bárki vásárolhat magának szenolitikumot a sarki gyógyszertárban. Az addigra már hétköznapinak számító szer nemcsak fiatalon tartja a szervezet sejtjeit, de hosszú, és ezzel együtt egészséges élet ígéretével biztatja a leendő pácienseket. Hogy a szenolitikumok is olyan hétköznapi szerek lesznek, mint az egykor ördögtől valónak tartott, ma már azonban széles körben elterjedt és bevált táplálék kiegészítők, az egyelőre még a jövő zenéje.