Szenolitikumok: bíztató eredmények az idiopátiás tüdőfibrózis terén

Szenolitikumok: bíztató eredmények az idiopátiás tüdőfibrózis terén
Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) olyan elváltozás, mely a 60 évesnél idősebb betegeknél 5 éven belül elhalálozáshoz vezet – mondta el Dr. Anoop M. Nambiar, a San Antonio Egészségügyi Egyetem docense.

Annak ellenére, hogy az IPF-betegséggel szemben kétféle hivatalosan jóváhagyott terápiai is létezik, a gyógykezelések a legjobb esetben is csak lassíthatják annak előrehaladását. A tüdőtranszplantáció ugyan életmentő lehet, azonban a beavatkozást jórészt csak a fiatal, erősebb szervezet képes átvészelni.

A szenolitikumok hozzák meg az áttörést?

A San Antonio Egészségügyi Egyetemen a szakemberek 14 idősebb IPF-es beteg bevonásával új, szenolitikum alapú gyógykezelésbe kezdtek. A páciensek három héten át összesen 9 adag gyógyszer kaptak, majd az orvosok elvégezték ugyanazokat a teszteket, amiket a diagnosztizálás során is.

A betegek a mobilitásos fizikai teszteken (6 perces gyaloglás, felállás-leülés, egyéb terheléses vizsgálatok) javulást értek el. A javulás a résztvevők többségénél az 5 százalékot is meghaladta. Ez elsőre ugyan nem tűnik olyan hatalmas ugrásnak, ám tekintettel arra, hogy a betegek mindössze háromhetes kezelést kaptak, az eredmény bizalomra adhat okot.

Dr. Anoop M. Nambiar egyelőre óvatosságra int. – Van okunk reménykedni, de rengetek még a munkánk. Ne felejtsük el, hogy a kezelések mindössze 14 beteg bevonásával folytak le, így az eredmények közel sem reprezentatívak. Ezen felül nem volt kontrollcsoport a placebo hatás kiküszöbölésére, továbbá rövid a vizsgált időszak is. Minden javulást óvatosan szükséges kezelnünk, és további teszteket, kutatásokat kell végeznünk más orvosi területek szakembereinek bevonásával – hangsúlyozta az egyetemi docens.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-01-first-in-human-trial-senolytic-drugs.html