Van esély a hosszantartó fiatalságra? A legújabb kísérletek szerint hamarosan lesz!

Az egyik öregedégátló-kapszula kísérlet eredményei reményteljesen zárultak: hamarosan akár embereknél is működhet…

Egy kísérleti fázisban lévő gyógyszerkombináció egészségre gyakorolt hatását tesztelő klinikai vizsgálat ígéretes eredménnyel zárult. A kutatásra idős önkéntesek jelentkeztek, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a résztvevők fertőzéseinek hozzávetőlegesen 40 százalékát sikerült csökkenteni az öregedés immunrendszerre gyakorolt hatásainak visszafordítása révén.

Habár az elért eredmények még nem feltétlenül adják kezünkbe a végre-valahára felfedezett, rég várt örök fiatalság nedűjét, mégis közelebb visznek egy potenciális egészségesebb és hosszabb élet kapujához, amely nagyot nyomhat az öregedő népesség latjában.

A Massachusetts-i Biomedicinális Kutatóintézet által végzett double blind nevű randomizált kísérletre nem kevesebb mint 264 önkéntes jelentkezett, akik 65 éves és ennél idősebb személyek voltak, és akik részt vettek egy hat hetes gyógyszer-vizsgáló kutatáson. Ezeket a kísérleti fázisban lévő készítményeket a kutatók arra tervezték, hogy általuk blokkolják az mTOR (mammalian target of rapamycin) néven szereplő fehérjét.

Az mTOR protein kapcsolódik más fehérjékhez is, amelynek funkciója a sejtszintű folyamatok szabályozásában mutatható ki. A kinázként is működő mTOR protein befolyásolja a sejtnövekedést, a sejtmotilitást, a sejtproliferációt, a fehérjeszintézist és még számos folyamatot.

Ez tehát egy kulcsfontosságú enzim, amely meghatározó szerepet játszik a sejtközi folyamatok koordinálásában. Számos jel arra utal, hogy az öregedés biológiai hatásainak egyik főszereplője, ezért hatalmas előrelépésnek bizonyulna, ha sikerülne egy hasonló enzim blokkolása a szervezetben, amely kísérletre már sor került – no, persze nem embereken, hanem egyelőre az ecetmuslicákon és egereken.

A jó hír az, hogy már valamelyest ismerik az mTOR-gátló készítmények bizonyos emberi szervezetre gyakorolt hatásait, tudniillik használják már egy ideje a rák kezelésére, valamint a szervátültetések során is, ezért csábító a tudósok számára az öregedés elleni küzdelem harcában is feltárni a hatásait.

Forrás: https://www.sciencealert.com/rapamycin-mtor-inhibitors-human-trial-boosts-immunity-elderly